Uusi Honda Civic 5d

16.2.2017

 

Uusi viisiovinen Honda Civic

 

Urheilullisempi, suurempi ja ylellisempi

 

Uusi 10. sukupolven viisiovinen Civic on täysin uusi perusrakennettaan myöten. Sen kori on kasvanut ja autossa on entistä enemmän sisä- ja tavaratilaa. Uudet tehokkaat turbomoottorit vahvistavat ulkonäön antaman kuvan hyvästä suorituskyvystä. Vakiona on jo perustasosta alkaen suuri määrä turvallisuus- ja mukavuusvarusteita.

 

Honda oli vuonna 2016 yksi markkinoiden parhaista onnistujista Suomessa, sillä sen rekisteröinnit kasvoivat peräti 48,3 prosentilla. Kappalemääräisesti myynti lisääntyi yli 1 200 autolla, mikä siivitti samalla markkinaosuuden kasvun 3,2 prosenttiin. Civicillä oli tärkeä osa Hondan myynnin nousussa, sillä sen myynti eteni markkinoiden kokonaiskasvua vilkkaammin. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 1 381 Civiciä, mikä oli 13,7 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

 

Civicin historia alkaa vuodesta 1972, jolloin Honda esitteli täysin uuden todella modernin kolmeovisen perheauton. Honda Civic aloitti yhtiön menestystarinan kansainvälisenä autonvalmistajana. Civic on yksi maailman suosituimpia automalleja, sillä yli 18,5 miljoonaa valmistettua autoa nostavat sen maailman kymmenen kaikkien aikojen eniten myydyn automallin joukkoon. Suomeen ensimmäiset Civicit saapuivat vuoden 1973 alussa, minkä jälkeen niitä on rekisteröity maassamme yli 60 000 kappaletta.

 

Honda haluaa vahvistaa asemaansa maailman suurimpien autonvalmistajien joukossa. Sen takia uuden, kymmenennen sukupolven Civicin kehitystyöhön on investoitu enemmän kuin minkään aiemman mallin suunnitteluun. Tavoitteena oli luoda muodoiltaan, suorituskyvyltään ja ajettavuudeltaan urheilullinen auto, joka tarjoaa samalla luokkansa suurimmat tilat ja korkealuokkaisen matkustusmukavuuden.

 

Persoonallinen ja sporttinen

 

Honda vie Civicin muotoilun uudelle tasolle, jossa yhdistyvät urheilullisuus ja edistyksellisyys. Riippumattomana automerkkinä Honda haluaa olla erilainen ja persoonallinen. Muiden merkkien seuraamisen sijaan Honda luo trendejä, minkä uusi Civic todistaa monin tavoin.

 

Uusi Honda Civic 5D on edeltäjäänsä pidempi, leveämpi ja matalampi. Kori on 4,518 metriä pitkä (+ 148 mm), 1,799 metriä leveä (+ 30 mm) ja 1,434 m korkea (- 20 mm). Pyörät ovat aiempaa suuremmat ja leveämmät, mikä sitoo auton lujasti tiehen. Pitkä akseliväli yhdistettynä lyhyisiin ylityksiin korostaa korin dynaamista ulkonäköä, jolle on paljon katetta auton ominaisuuksissa.

 

Korin muotoilua viimeisteltäessä kiinnitettiin paljon huomiota sen ilmanvastukseen, minkä tuloksena on luokan paras aerodynaamikkapaketti. Siihen kuuluu muun muassa koko alustan kotelointi. Vaikka Civic on kasvanut, sen CdA-arvo (ilmanvastuskerroin x korin pinta-ala edestäpäin) on kolme prosenttia pienempi kuin ennen.

 

Ilmanvastuksen alentamiseksi käytiin läpi jokainen osa. Jäähdyttäjän säleikkö ohjaa ilmavirtaa tehokkaasti ja varmistaa samalla, että moottori saa riittävästi jäähdytysilmaa. Takaluukun alemmalla spoilerilla puolestaan on suuri merkitys siinä, miten ilma irtoaa perästä. Aerodynamiikka otettiin huomioon jopa äänenvaimentimien muotoilussa, minkä ansiosta niille ei tarvinnut tehdä erillistä suojusta auton alle.

 

Edessä on varustetason mukaan joko halogeeni- tai LED-valot, joissa on aina LED-päiväajovalot. Keulasta taakse lähtevään hallitsevaan taitteeseen on sijoitettu ovien kahvat, joiden jälkeen taite päätyy takavaloihin. Alempi leikkaus lähtee liikkeelle etupyörän takaa ja se kohtaa ovien jälkeen takapyörän kotelon luoden mielikuvan koko ajan liikkeellä olevasta autosta. Takapuskuri puolestaan antaa perälle dramaattisen ja urheilullisen ilmeen, jota kehystävät uudet LED-takavalot, joiden C-kuvio auttaa tunnistamaan auton Civic -malliksi.

 

Vielä enemmän tilaa

 

Edellisen sukupolven Civic on saanut kiitosta suurista sisä- ja tavaratiloistaan sekä monikäyttöisyydestään. Urheilullisesti muotoillun korin tilat yllättivät niin median kuin asiakkaat positiivisesti koollaan. Uudessa Civicissä jatketaan samalla linjalla, mutta käyttäjille tarjotaan vielä suuremmat tilat, jotka lisäävät omalta osaltaan autoon ylellisyyttä.

 

Lähtökohtana uuden Civicin tiloille, ajo-ominaisuuksille ja mukavuudelle on perusrakenne, jonka 2,697 metrin akseliväli on peräti 102 mm pidempi kuin ennen. Sisätilat on suunniteltu uudelleen niin, että suurempien tilojen lisäksi myös näkyvyys on parantunut.

 

Kuljettaja istuu nyt 35 mm alempana kuin ennen, mikä auttaa tuntemaan paremmin auton käytöksen. Etuistuimien säätövaroja on kasvatettu niin, että hyvä ajoasento on entistä helpompi löytää. Myös istuimien välissä on edessä enemmän tilaa, mikä yhdessä kasvaneen hartiatilan kanssa parantaa mukavuutta.

 

Takaistuimella on leveämmän korin ansiosta 20 mm enemmän hartiatilaa. Vielä tärkeämpi parannus on tullut kasvaneen akselivälin myötä. Takana istuvat nauttivat peräti 95 mm suuremmasta jalkatilasta. Mukavuutta lisää myös se, että autoon astuminen ja siitä poistuminen sujuu helpommin kuin ennen.

 

Tavaratila on peräti 478 litran kokoinen (paitsi Sport ja Sport Plus, joissa 420 l). Tila on helposti laajennettavissa 60:40 jaetun takaistuimen ansiosta, jolloin tavaraa mahtuu mukaan jopa yli 1 200 litran verran. Lattia on täysin tasainen lastauksen helpottamiseksi, ja lastaamisessa auttaa myös erittäin leveä takaluukku. Lattian alla on suuri (ei Sport ja Sport Plus) lisätila, jonne voi sijoittaa arvokkaimmat tavarat.

 

Uutena, käytännöllisenä ideana Civicissä on tavaratilan suojus, jonka saa kätevästi sivulta käyttöön yhdellä kädellä. Enää ei tarvitse pitkiä tai suuria esineitä kuljettaessa miettiä, minne tavaratilan peitteen voisi pistää.

 

Tehokkaat ja taloudelliset turbomoottorit

 

Uusien VTEC TURBO -moottorien kehityksessä hyödynnettiin Hondan ensimmäisen vastaavan moottorin, vuosimallin 2015 Civic Type R:ssä käytetystä 2,0-litraisesta 228 kW (310 hv) tehoisesta voimanlähteestä saatuja kokemuksia. Uudet moottorit perustuvat pitkälti Civic Type R:n moottoriin tekniikaltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan.

 

Molemmissa uusissa moottoreissa on polttoaineen suorasuihkutus, erittäin vähäkitkainen ahdin, sähköinen ahtimen hukkaportti, Hondan älykäs venttiilien ajoitus- ja nostojärjestelmä (VTEC) ja sytytyksen ajoituksen säätö. Eri järjestelmien huolellisen integroinnin ansiosta uudet voimanlähteet antavat paljon enemmän tehoa ja vääntöä kuin iskutilavuudeltaan paljon suuremmat moottorit. Samalla uudet moottorit täyttävät jo nyt Euro 6b -päästövaatimukset.

 

Kolmesylinterinen 1,0-litrainen VTEC TURBO antaa runsaasti voimaa arkipäiväiseen liikkumiseen tarjoten enemmän vääntömomenttia kuljettajan käyttöön kuin edellisen sukupolven 1,8-litrainen VTEC-moottori. Suurin 200 Nm vääntömomentti saavutetaan käyntinopeudella 2 250 r/min ja CVT-vaihteiston kanssa suurin 180 Nm vääntömomentti on käytettävissä erittäin laajalla käyntinopeusalueella 1 700 - 4 500 r/min. Yhdistetty kulutus on pienimmillään 4,7 l/100 km ja hiilidioksidipäästö 106 g/km

 

Suurempi nelisylinterinen 1,5-litrainen VTEC TURBO on paljon väkevämpi kuin edellisen sukupolven vapaasti hengittävä 1,8-litrainen VTEC-moottori. Suurin teho on 134 kW (182 hv)/5 500 r/min (CVT 6 000 r/min). Suurin vääntömomentti on 240 Nm ja se on tarjolla koko ajan moottorin normaalilla käyntinopeusalueella 1 900 - 5 000 r/min (CVT 220 Nm/1 700 - 5 500 r/min). Käsivalintaisella vaihteistolla yhdistetty kulutus on 5,8 l/100 km (CO2-päästö 133 g/km).

 

Honda kehitti kuusivaihteisen käsivalintaisen vaihteistonsa uudelleen, jotta se sopisi uusien, urheilullisten turbomoottorien antamaan tehoon ja ominaisuuksiin. Vaihteensiirtoon tarvittavaa voimaa on vähennetty 40 prosenttia ja vaihtaminen sujuu nyt entistä täsmällisemmin. Kaksoismassavaihtopyörä vähentää värinöitä ja ääntä lisäten omalta osaltaan mukavuutta.

 

Kaksi vuotta kestäneen työn tuloksena edistyksellinen CVT-vaihteisto toimii nyt mainiosti VTEC TURBO -moottorien kanssa. Tärkein parannus on kaksoisvaimennettu momentinmuunnin. Sen avulla on päästy eroon perinteisiä CVT-vaihteistoja vaivaavasta kuminauhamaisesta tunteesta kiihdytyksen aikana. Uuden ratkaisun ansiosta Hondan CVT-vaihteisto toimii samaan tapaan kuin nykyiset kaksoiskytkinvaihteistot.

 

Euroopassa Hondan CVT-vaihteistossa on seitsemän simuloitua vaihdetta, jotka antavat kuljettajalle tunteen perinteisistä vaihteistoista. Niitä voi käyttää ohjauspyörään sijoitettujen siivekkeiden avulla.

 

Tavoitteena olla luokkansa paras ajettavuudessa ja mukavuudessa

 

Uuden Honda Civicin suunnittelussa otettiin lähtökohdaksi asiakkaiden jatkuvasti kohoavat vaatimukset. Autosta haluttiin tehdä luokkansa paras ajettavuuden ja mukavuuden osalta, minkä vuoksi perusrakenteen kehitystyön alkuvaiheissa otettiin tutkittavaksi Civic-luokan parhaat kilpailijat sekä premium-merkkien mallit. Syvällistä arviointia käytettiin perustana, kun hiottiin Civicin mukavuutta, hallittavuutta ja ohjausta.

 

Uudet valmistusmateriaalit ja -tekniikat olivat avainasemassa, kun perusrakenteesta tehtiin kevyempi ja huomattavasti aiempaa jäykempi. Uusi perusrakenne painaa 16 kiloa vähemmän kuin edellisessä Civicissä ja samalla sen vääntöjäykkyys on kasvanut peräti 52 prosentilla.

 

Koriin on lisätty ristikkäisvahvistuksia ja sen hitsauspisteet ovat kriittisillä alueilla puolta tiheämmässä kuin yleensä. Lisäksi kori kootaan aivan uudella menetelmällä ja kaiken tämän yhteisvaikutuksena se on huomattavasti taivutus- ja vääntöjäykempi kuin ennen.

 

Entistä jäykempi perusrakenne luo mainion lähtökohdan aiempaa paremmille ajo-ominaisuuksille ja korkeatasoisemmalle mukavuudelle. Koko jousitus on uusittu ja auton painopistettä on laskettu.

 

Polttoainesäiliön uudella sijoituksella ja muilla muutoksilla painopistettä on pudotettu 10 mm alaspäin. Edessä jousitus on toteutettu alatukivarsin ja joustintuin. Kaikkia rakenteita on muutettu niin, että Civicin suuntavakavuus on parantunut ja toisaalta se taittuu kaarteisiin entistä nöyremmin. Ohjauksessa käytetään samaa rakennetta kuin Civic Type R:ssä, jossa ohjaustehostin ei anna voimaa suoraan ohjausakselille, millä parannetaan ohjaustuntoa. Takana on täysin uusi monivarsijousitus, joka viimeistelee alustan toiminnan.

 

Ajomukavuutta ja -vakautta lisäävät jousituksen pitkittäistukien kiinnityspisteiden hydrauliset kumityynyt, jollaiset on nyt ensimmäistä kertaa Hondassa sekä etu- että taka-akselistossa. Niiden avulla kori eristetään tiestä entistä paremmin ja saadaan aikaan erittäin hyvä matkustusmukavuus. Kaiken lisäksi apurungot on mitoitettu niin, että kaarteissa koriin kohdistuvat voimat jäävät jousituksesta niihin.

 

Kaikissa Civiceissä on ajonvakautuksen (VSA) yhteydessä toimiva AHA eli Agile Handling Assist. Sen avulla sivuttaiskiihtyvyyttä hallitaan tarkemmin. Kori kallistuu vähemmän, minkä ansiosta Civic kääntyy nopeammin ja herkemmin. AHA toimii jyrkissä mutkissa tai nopeassa kaarreajossa. Se kytkeytyy päälle jo ennen ajonvakautusta, muttei estä ajonvakautuksen toimintaa.

 

Parhaissa Sport Plus, Prestige ja Executive-varustetasoissa on mukautuva iskunvaimennus. Järjestelmä esiteltiin vuosimallin 2014 Civic Tourerin takajousitukseen. Nyt mukautuva iskunvaimennus on sekä etu- että taka-akselilla ja se sopeutuu tilanteisiin automaattisesti ja muuttaa iskunvaimennuksen tehoa kuorman ja olosuhteiden mukaan. Lisäksi kuljettaja voi valita joko tavallisen tai dynaamisen asetuksen.

 

Civicissä on turvallisuus vakiona

 

Uusissa Civic-malleissa on vakiona Hondan monipuolinen SENSING -turvavarustepaketti, joka nostaa uutuuden yhdeksi turvallisimmista autoista luokassaan. Kattavan turvavarustelun lisäksi korin lujuus ja jäykkyys auttavat uutta Civiciä saavuttamaan huipputuloksen Euro NCAP -turvallisuustestissä.

 

Hondan turvallisuutta kaikille lupaavan ”Safety for Everyone” -filosofian mukaisesti aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden järjestelmät eivät ole Civicissä vain kalliimmissa malleissa, vaan ne ovat vakiona jo perusmalleissa. Honda SENSING käyttää yhdistettyjä tutka- ja kameratietoja sekä kehittynyttä anturitekniikkaa, joilta kerätyn datan avulla kuljettajaa varoitetaan mahdollisista vaaratilanteista ja häntä avustetaan tarpeen vaatiessa.

 

Honda SENSING -pakettiin kuuluvat aktiivinen törmäyksen varoitusjärjestelmä, kaistavaroitin, kaistavahtijärjestelmä, tieltä suistumisen ennakointi, liikennemerkin tunnistusjärjestelmä, mukautuva vakionopeudensäädin, alhaisen nopeuden seuranta (CVT-mallit) ja älykäs nopeusrajoitin.  

 

Parhaissa varustetasoissa on edellisten lisäksi vielä kuolleen kulman tunnistin, poikittaisliikenteen varoitin ja moninäkymän tarjoava peruutuskamera, jonka näytöksi voi valita normaalin, laajakulman tai lintuperspektiivin.

 

Varusteissa on paljon yksityiskohtia, joita osaa odottaa vasta paljon kalliimmissa autoissa, kuten älypuhelimen lataustaso ja kojelaudan miellyttävä LED-valaistus. Mittaristossa on suuri tietoruutu, johon kuljettaja saa haluamansa tiedot ohjauspyörään sijoitettua peukalopainiketta käyttämällä.

 

Tietoviihdejärjestelmänä Civicissä on uusi Honda Connect, johon voi helposti liittää uusimmat Android- ja Apple-älypuhelimet Android Auton ja Apple Car Playn avulla. Järjestelmään kuuluu myös Comfort-varustetasoa lukuun ottamatta vakiona Garmin-navigaattori, jonka mukana tulevat viiden vuoden karttapäivitykset. Navigaattori muun muassa näyttää kuvat risteyksistä, kaistaopastuksen ja kolmiulotteiset kuvat rakennuksista sekä maastosta.

 

Varusteiden lisäksi matkustamon viimeistely tuo Civiciin ylellisyyttä. Monia yksityiskohtia, kuten akustinen tuulilasi, on vaikea edes huomata. Toisaalta uudet miellyttävät materiaalit ovat käsin kosketeltavissa ja alhainen melutaso on korvin kuultavissa.

Laaja mallisto

 

Honda Civic 1,0 VTEC TURBO tulee Suomeen Comfort- Elegance- ja Executive- ja Executive Premium varustein. Tehokkaammat Civic 1,5 VTEC TURBO vaihtoehdot ovat Sport, Sport Plus ja Prestige. Kaikki mallit ovat saatavana sekä käsivalintaisella että CVT-vaihteistolla.

 

Honda Civic esitellään Suomessa loppukevään aikana ja hinnat alkavat Civic 1,0 VTEC TURBO Comfortin xx xxx eurosta.

 

Lisätietoja: Peter Rydberg, Honda Motor Europe Finland, puh. (09) 5868 0113

Kuvia ja lisätietoa löytyy Hondan lehdistösivulta www.hondanews.eu. Rekisteröidy käyttäjäksi.

UutisetKaikki uutiset